Двоен атентат в Дрезден, за щастие без пострадали 27.09 | 12:19

Бомбите са били взривени пред джамия и конгресен център, основната версия е ксенофобия

От iNews.bg

Двоен атентат е бил извършен в германския град Дрезден снощи. Бомбите са били взривени пред джамия и конгресен център. За щастие при експлозиите няма пострадали хора.

"Въпреки че все още никой не е поел отговорност за атаките, ние предполагаме, че става въпрос за ксенофобски мотив", казва полицейският началник в Дрезден Хорст Кретцшмар. Той уточнява, че другата работна версия е бомбите да са били заложени във връзка с празненствата идния уикенд по повод Деня на обединението на Германия", 3 октомври.

Самоделните бомби са избухнали около 20:00 ч. местно време и са нанесли щети по вратата на джамията. По време на взрива имамът и семейството му са били вътре. Другата бомба, която е била заложена в близост до международния конгресен център, пък е принудила намиращия се до него хотел да евакуира посетителите си, предаде БГНЕС.

Дрезден, който се намира в източната част на Германия, е родното място на антиимигрантското движение ПЕГИДА. От града започнаха и масовите протести на организацията, насочен срещу мигрантите и бежанците в страната. В понеделник в Дрезден ще се проведат празненства по повод 26 години от обединението на Източна и Западна Германия, на които ще присъстват канцлерът Ангел Меркел и президентът Йоахим Гаук.

Водещи

Най-четени