Двойно повече хора убили терористите през 2014 г. 19.06 | 20:22

Ислямска държава и Боко Харам носят основната вина за загиналите, сочи американски доклад

От Кристиан Костурков

Сериозен ръст както на броя на терористичните актове, така и на загиналите заради тях хора, се наблюдава в света през 2014 г. Това става ясно от доклад по темата на Държавния департамент на САЩ, предаде infox.ru, позовавайки се на информация на Associated Press. Така през миналата година от атаките на терористите по света са загинали почти 33 хил. човека. Смъртта им е била причинена отблизо 13 500 терористични акта. И в двата случая се отчита сериозен ръст спрямо предходната 2013 г. Така за година броят на убитите е нараснал с 18 хил. души, което представлява увеличение от над два пъти. Броят на терористичните актове пък е нараснал с повече от 30%. Тройно пък е скочил броят на отвличанията. Докато през 2013 г. те са били 3137, през 2014 г. вече са 9428.

Основните причини за увеличението на терористичните атаки и загиналите хора носят Ислямска държава и Боко Харам, сочи още докладът на Държавния департамент на САЩ. Заради дейностите на тези екстремистки организации през миналата година е било отчетено рязко увеличение на терористичната активност в Ирак, Афганистан, Нигерия, но и на други места по света. Растат и мащабите на причинена смърт в отделните атентати. През 2013 г. е имало само 2 терористични акта, при които са загинали повече от 100 човека. През 2014 г. вече са регистрирани 20 такива.

Сред най-мащабните нападения на терористи през м.г. се нареждат атентатът на пакистанските талибани в училището в Пешавар от декември, както и атаката на бойци на Ислямска държава в затвора в иракския град Мосул през юни. При първия терористичен акт загиналите бяха над 150, предимно деца. При втория бяха убити повече от 670 затворници шиити. Това е и най-смъртоносното нападение на терористи от атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г., отбелязват авторите на доклада.

През 2014 г. терористични актове е имало в 95 държави по света. Основното количество атентати са засечени на територията на Близкия Изток, Южна Азия и Западна Африка. 80% от атаките обаче се падат на само 5 държави. Това са Ирак, Пакистан, Сирия, Афганистан, Индия и Нигерия.

Водещи

Най-четени