Двойно се увеличиха ранените в Лондон, жертвите вече са 5 23.03 | 08:02

В медиите се появиха хипотези за самоличността на терориста, властите засега ще я оставят в тайна

От iNews.bg

Двойно нараснаха ранените при вчерашния атентат в Лондон. В късните часове снощи и през нощта стана ясно, че пострадалите от атаката наброяват 40. Първоначално бе съобщено за 12 пострадали, а по-късно броят им нарасна на 20. Беше уточнено също, че от ранените 40, 12 са само тези в тежко състояние.

Паралелно с това нарасна и броят на жертвите. По последни данни те вече са 5, като последните двама починаха в болниците, където лекарите не успяха да се преборят за живота им. Сред жертвите е и полицаят, който бе нападнат от терориста и наръган с нож. Името му е Кийт Палмър, предаде "РИА Новости". Той е част от специализирания екип за охрана на държавни и дипломатически обекти.

Стана ясно също, че не малка част от пострадалите при атаката са чужденци. Още снощи бе обявено, че терористът е ранил трима френски ученици. През нощта бе съобщено и че сред пострадалите има петима туристи от Южна Корея. Четирима от тях са с леки травми, но последният е сред тежко ранените, предаде ТАСС.

Британските медии разпространиха и името на терориста, който бе ликвидиран от полицията. Той се казва Абу Изадин и е стар познайник на органите на реда. Включително е бил осъждан и е лежал в затвора за пропагандиране, подстрекателство и набиране на средсвта за терористични дейности, твърди Indipendent. Адвокатът му обаче твърди, че не той е атентаторът, тъй като все още се намира зад решетките, предаде американската телевизия АВС.

Официално потвърждение, че Абу Изадин е извършителят на атентата обаче няма. От "Скотланд Ярд" обявиха, че засега нямат намерение да разкриват самоличността на терориста. "Разследването продължава, така че на този етап е неуместно да се разкрива и говори за неговата самоличност", категоричен е ръководителят на антитерористичното звено на службата Марк Роули. Източник на Reuters твърди, че разследващите вече знаят категорично кой е нападателят. Една от версиите, които в момента се проверява, е дали той може да е извършил атентата, вдъхновявайки се от пропагандата на "Ислямска държава". По-късно Роули обяви, че "Скотланд Ярд" смятат, че са наясно със самоличността на атентатора. Техните подозрения са, че той е свързан пряко с международния тероризъм и не е изключено да има съратници. Тази версия вече се проверява, като при доказането й те ще бъдат търсени и арестувани.

Водещи

Най-четени