Делегация от Вашингтон отива в Пекин да разрешава търговските спорове 03.05 | 15:36

В Щатите били готови и да въвеждат санкции срещу Китай

От iNews.bg

Американска правителствена делегация, оглавявана от министъра на финансите Стивън Мнучин, започва в четвъртък преговори в Пекин за уреждане на споровете в сферата на търговията между САЩ и Китай. Президентът на САЩ Доналд Тръм изпрати в Китай, заедно с Мнучин и министъра на търговията Уилбър Рос, представителя на САЩ в търговските преговори Робърт Лайтхайзър, председателя на Националния съвет по търговия към Белия дом Питър Наваро и ръководителя на Националния икономически съвет Лоурънс Кадлоу, предаде БГНЕС.

Основните цели на делегацията са "ликвидация на бариерите" от страна на Китай за американския износ и инвестиции, както и съкращаване на дефицита на САЩ в търговията с Китай. Ръководителят на американското министерство на търговията заяви, че в търговските спорове с Пекин, Вашингтон в краткосрочен аспект трябва да е готов за "икономически удари". Ако човек, не рискува, то как да измени ситуацията, каза той на конференция в Лос Анджелис. "Ако не се прави нищо, то е известно докъ де ще се стигне, до ръст на търговския дефицит, а това е неприемливо за сегашната администрация", подчерта министърът.

На свой ред Мнучин потвърди в интервю за Си Ен Ен, че американската делегация планира да повдигне въпроса за търговския дефицит, защитата на американската интелектуална собственост и намерението на Тръмп да въведе допълнителни 25% мита за вносна продукция от Китай. Списъкът с въпросните китайски стоки бе публикуван на 3 април. Той изрази увереност, че по време на дискусиите ще може да бъде постигнат значителен напредък.

Водещи

Най-четени