Делегация от Силистренско отива на посещение при българите в Украйна 21.04 | 14:35

Инициативата е на фондация "Бъдеще 2008", която от години поддържа сънародниците ни там, в Молдова и Румъния

От Ивайло Ангелов

Делегация от 12 души от област Силистра ще посети през следващата седмица българската общност в Кировоградска област в Украйна. В групата влизат 8 кмета на населени места от Силистренско, български краеведи и представители на Фондация "Бъдеще 2008". Селищата, които ще бъдат представени при визитата там от своите кметове са град Алфатар и селата Кайнарджа, Сребърна, Смилец, Ветрен, Гарван и Бабук.

Основната цел на посещението е да бъдат представени и обсъдени възможностите и условията за живот и работа, съществуващи на територията на тези населени пунктове пред българската общност в Кировоградска област. Така тези от нашите сънародници там, желаещи да потърсят реализация в местата, от които техните прадеди са се изселили преди повече от 250 години, ще могат да се ориентират за очакващата ги обстановка.

Друга цел на посещението са и сключването на евентуални договори за сътрудничество между силистренските селища украинските, населени с етнически българи в Кировоградска област. Ще бъде проучен и климатът за евентуални инвестиции, които биха могли да се осъществят между съответните населени пунктове от двете държави.

Водещи

Най-четени