Демонтирахa табели с името на Тръмп в Истанбул 08.12 | 15:13

Решението на властите е свързано с проблема в Йерусалим

От iNews.bg

Общинските власти в Истанбул демонтираха табели с фамилията на американския президент Доналд Тръмп в района на спирката на метрото "Шишли-Меджидиекьой", съобщи Анадолската агенция.

В европейската част на Истанбул е разположена 39-етажна сграда, която се състои от две кули, носещи името "Trump towers", като в долната им част е разположен търговски център

За да облекчат пешеходците ръководството на метрото и общината преди няколко години поставиха табели с надписи "ТЦ Тръмп".

Също така един от подлезите, водещ към търговския център, също беше наречен на името на американския президент. 

В четвъртък сутринта гражданите забелязаха, че името "Тръмп" е изчезнало от всички табели.

Решението на властите е свързано с изявлението на президента на САЩ за преместване на американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим, което беше възприето от много страни като нелегитимен опит да бъде признат за столица на еврейската държава този свещен за три религии град. 

За демонтирането на тези табели обаче градският съвет на Истанбул беше гласувал още през декември 2015 г. По този начин властите реагираха на решението на Тръмп да забрани влизане в САЩ на гражданите от редица мюсюлмански страни. Тогава обаче табелите така и не бяха премахнати. 

Преди дни президентът на САЩ обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел и за начало на подготовка там да бъде преместено американското посолство.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт, припомня БГНЕС.

Водещи