Десетки загинали при наводнения във Филипините 11.08 | 11:48

Броят на жертвите достигна 66, два милиона са засегнати от стихията

От Георги Георгиев

Броят на загиналите в следствие на тежките наводнения, ударили Филипините през изминалата седмица, достигна 66 души, предаде AFP. В момента властите в страната предприемат извънредни мерки, за да снабдят с храна и продукти от първа необходимост над два милиона души, които бяха засегнати от бедствието.

По-рано тази седмица наводнението заля 80% от територията на столицата Манила. Към момента водата вече се оттеглила от голяма част от тези територии, което позволило на хората да се завърнат по домовете си.

Властите в страната съобщиха, че положението на 441 хил. души остава тежко. Те са прибрани в претъпкани евакуационни лагери и ще имат нужда от помощ за поне още седем дни.

До критичната ситуация се достигна след близо двуседмичните мусонни дъждове, излели се над главният остров на страната. Потопът в Манила и околностите бил предизвикан от 48-часов нестихващ проливен дъжд.

Всяка година азиатската държава бива удряна от средно 20 големи тропически бури и тайфуни. Дъждовете от изминалата седмица са най-тежките от 2009 г., когато тропическата буря "Кецана" отне живота на 464 души.

Водещи

Най-четени