Джонсън обвини руснаците за войната в Сирия, Захарова пък обвини британците 25.09 | 18:51

Британският външен министър смята Москва за виновна за продължаващата война и удара по конвоя

От iNews.bg

Дипломациите на Лондон и Москва влязоха в открита схватка след изявлението на новия външен министър на Великобритания Борис Джонсън, че "Русия може да е извършила военно престъпление в Сирия, стоейки зад атаката срещу хуманитарния конвой" край град Алепо, при която миналия понеделник бяха убити 20 цивилни.

В интервю в неделя бившият кмет на британската столица, а сега първи дипломат на Обединеното кралство, посочи, че "участието на Русия в конфликта в Сирия е затегнало войната и я направило много по-отвратителна", предаде ТАСС.

"Руснаците са виновни за проточването на войната и за това, че тя става все по-отвратителна", каза британският външен министър. Ако те извършват нападения със знанието, че убиват невинни граждани, това е равносилно на военно престъпление", атакува Джонсън.

Изявлението му идва на фона на тежките бомбардировки, извършвани от сирийски и руски изтребители в Алепо в опит за овладяване на контролирани райони от бунтовниците срещу режима на Башар Асад и на днешната извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк по проблема.

"Когато стават такива инциденти като бомбардировката на колона с хуманитарна помощ за Алепо, ние трябва да изясним знаели ли са нанасящите ударите, че тяхната цел са невинни граждани и ако да, то това вече е военно престъпление", заяви Джонсън. По думите му " президентът на Русия Владимир Путин не само подава оръжие на Башар Асад, но и сам стреля с него".

Не закъсня и гневната реакция на Москва. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира на страницата си във Фейсбук изявлението на Джонсън с думите: "Всичко е вярно, само че вместо Русия, трябва да се напише Великобритания, а вместо Сирия – Иран".

При атаката срещу автоколона с хуманитарни помощи от 31 камиона в понеделник вечерта бяха убити 20 цивилни, припомня Ройтерс. Според САЩ нападението е било от руски самолети, но Москва отрича. Междувременно независими разследващи експерти от Великобритания и Русия обявиха, че има доказателства, че именно руски ракети са нанесли ударите по хуманитарния конвой.

 



Водещи

Най-четени