Дипломатическата совалка между Вашингтон и Москва - стъпка към затопляне на отношенията? 19.05 | 20:52

Анализаторите засега гадаят какво се крие зад засилването на контактите - умора от Украйна или опит за противодействие на нарастващото влияние на Китай

От Галина Александрова

Посещението на американския помощник-държавния секретар Виктория Нюланд в Москва за преговорите по украинската криза и двустранните отношения САЩ-Русия съвпадна с престоя на американския представител на САЩ за Сирия Даниел Рубинщайн. И двамата дипломати заявиха, че дискусиите в Москва са били полезни.

Нюланд заяви, че консултациите ѝ с Григорий Карасини и със Сергей Рябков "са били много задълбочени и прагматични". Рубинщайн се срещна с друг руски дипломат, след което се появи следното съобщение на Държавния департамент: "САЩ разчитат на сътрудничеството с Русия и международната общност в близките месеци за постигането на реален и устойчив политически преход, необходим за преодоляване на кризата и победата срещу екстремистката заплаха".

За много анализатори засилената активност на САЩ в контактите с Москва бе неочаквана. Какво означава това засилване на контактите и с каква цел то ще продължи?

Пред руската версия на "Гласът на Америка" зам-директорът на Института за научна информация по обществените науки и ръководител на Асоциацията за евроатлантическо сътрудничества Татяна Пархалина заяви, че днес за САЩ основните предизвикателства са Иран, проблемът с Близкия изток, Сирия, проблемът с ислямския радикализъм и, разбира се, Китай. "В желанието да се решат тези проблеми и с оглед на тази специфика бе извършен и този неголям завой в политиката на САЩ", коментира тя.

Пархалина намекна, че сближаването между Китай и Русия е нов фактор, който Вашингтон следи с повишено внимание. Икономиките на САЩ и Китай са тясно свързани и ще продължат взаимодействието. Но това очертаващо се не дори сближаване, а ново равнище на отношенията между Русия и Китай също изигра своята роля в решението на САЩ да предприемат опит да намалят  равнището на напрежение в нашите отношения", коментира тя.

Нещо повече, тя предупреди, че сближаването на Москва и Пекин, което очевидно тревожи Вашингтон, не предвещава нищо добро за Русия: "За голямо съжаление Русия постепенно се превръща в сателит на Китай. Ако Русия се е чувствала оскърбена и не ѝ е харесвала ролята на "източния бастион на Евроатлантика, то кой знае защо сега Русия я устройва ролята на западен бастион на Китай".

Пархалина смята и че Западът е започнал да гледа по-критично на сегашното украинско управление: "В Европа и САЩ се наблюдава феноменът на "умора" от Украйна. Това не значи, че те ще престанат да говорят, че Крим трябва да бъде върнат на Украйна, че няма да повтарят тезата за териториалната цялост на Украйна и Русия да спре подкрепата си за терористите в източната част на страната. Въпреки това "феноменът на умората" и не съвсем последователната политика на украинските власти, да го кажа меко, са още една причина за очерталите се промени", заяви тя.

Според политолога Станислав Белковски засилването на контактите между САЩ и Русия по въпроси, по които има точки на общи интереси, означава, че Западът фактически е вдигнал белия флаг пред неотдавнашните изявления на руския президент за готовността да използва ядрено оръжие: "Владимир Путин постигна големи успехи в шантажирането на света с голяма война. Всъщност всички тези преговори, цялото това активизиране е несъмнена последица от тази политика. Владимир Путин постигна това, че Русия вече я възприемат като свърталище на мечки и се държат с нея по съответния начин. Дали това е успех за Русия? Защото ако ти вониш, по-добре е да те подминат, отколкото да имат с теб смислени дискусии", смята експертът.

За сближаването на Запада и Русия говорят още няколко важни факта. На първо място днес стана ясно, че Русия няма да иска отлагане на влизането в сила на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС.

Последва изявление от висшия американски военен адмирал Джеймс Уинефелд, който заяви, че системата за противоракетна отбрана е насочена към ограничаване на заплахата от Северна Корея и Иран, а не от Русия. 

В заключение от срещата на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг и Сергей Лавров стана ясно само, че НАТО иска руснаците да се изтеглят от Украйна и да прекрати подкрепата си за сепаратистите. Самият Столтенберг е заявил на Лавров, че НАТО иска Русия да не провежда толкова много военни учения.

Водещи

Най-четени