Добра новина: 97% спад на бежанците на Балканите 13.02 | 19:45

Мигрантският поток намалява също и към Италия и Гърция

От iNews.bg

Евросъюзът отчита изключително положителна тенденция по отношение на бежанската криза. През изминалия месец през трите основни маршрута – Средиземно море, Егейско море и Балканите, се отчита сериозен спад на броя на преминалите. Най-драстичен е той през нашия регион. През януари 2017 г. броят на мигрантите е паднал с цели 97% спрямо същия месец на 2016 г. Това сочат данните на европейската служба Frontex.

По останалите 2 маршрута също се отчита спад на мигрантите, макатр и по-малък. През Средиземно море до Италия презминалия месец са се добрали 4400 души, което представлява спад от 16% спрямо януари 2016 г., но и 46 на сто спрямо декември м.г.

Малко под 1800 мигранти пък са се опитали да достигнат незаконно гръцките острови в Егейско море, предаде ТАСС. Така броят им спрямо последния месец на миналата година е намалял с 18 на сто.

Европейската служба обаче наблюдава и интересен факт по отношение на мигрантите, опитали се да влязат в Гърция. Обикновено този маршрут ползват най-често хора от Палестина, Алжир и Сирия. На четвърто място през миналия месец обаче се нареждат граждани на Конго.

Основната причина за намалелия мигрантски поток обаче е лошото време, отбелязват още от Frontex. Поради климатичните условия преминаването на централната част на Средиземно море на практика е било невъзможно през по-голямата част от януари. Така далеч не е изключено с настъпването на пролетта вълната от мигранти да се засили отново.

Водещи

Най-четени