Добра новина! От лятото говорим без роуминг в ЕС 01.02 | 10:06

Постигнато беше споразумение за отпадане на таксата

От iNews.bg

Всички, които са пътували извън пределите на нашата родина, знаят, че разговорите от чуждите страни се таксуват по специална роуминг тарифа, което доста оскъпява обажданията ни. От началото на лятото обаче това предстои да се промени и вече ще можем съвсем спокойно да набираме своите познати, без да се притесняваме, че ще платим баснословни сметки в края на месеца.

Причината е, че тази нощ беше постигнато споразумение за отпадане на таксите в рамките на Европейския съюз, съобщи Малтийското ротационно правителство. Евродепутатите и представителите на държавите-членки на ЕС, съвместно с Европейската комисия, успяха да се договорят за реформа в цените, по които мобилните оператори ще се таксуват взаимно при използване на мрежите си при новите условия. Благодарение на това от 15 юни ще бъдат премахнати надценките в сметките за мобилен телефон на пътуващите в чужбина граждани.

Предстои обач споразумението да бъде формално гласувано на заседания на Съвета на ЕС и на ЕП. Засега става въпрос за предварителен договор, който да ограничава таксите на телекомуникационни оператори, които плащат едни на други за използването на мобилни услуги зад граница. Таванът за роуминг на едро е последното парче от пъзела, необходимо за премахването на таксите за потребители.

Водещи

Най-четени