Додик печели най-много гласове за тричленното председателство на Босна 08.10 | 17:27

След него се нареждат мюсюлманинът Шефик Джаферович и хърватинът Желко Комшич

От iNews.bg

На състоялите се общи избори в Босна и Херцеговина в надпреварата за избор на членове на тричленното босненско председателство, колективния държавен глава на страната, най-много гласове печелят сърбинът Милорад Додик, мюсюлманинът Шефик Джаферович и хърватинът Желко Комшич. 

Националистическият лидер на босненските сърби Милорад Додик се обяви за победител за поста на сръбския представител в изборите на тричленното председателство на Босна и Херцеговина, предаде БНР, цитирайки Ройтерс и Франс прес. На пресконференция в Баня Лука Додик заяви, че е спечелил 56% от гласовете, което е "ясна победа" над центриста Младен Иванич.

Около 3,3 млн. регистрирани босненски избиратели имаха право на глас на вчерашните избори, на които се избираха общо 4-има президенти, двама вицепрезиденти, пет парламента и 10 кантонални парламента.

Според наблюдатели вотът е кръстопът, на който ще се определи дали Босна ще продължи пътя си към членство в Европейския съюз и интеграция в НАТО, или ще тръгне назад, дърпана от етническите си съперничества.

Водещи

Най-четени