Доналд Тръмп ще уволнява генералите, станали „кръгли нули“ при Обама 08.09 | 18:22

Милиардерът обвини президента и Хилари Клинтън за възхода на „Ислямска държава“

От iNews.bg

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп отново обвини президента Барак Обама и бившия държавен секретар Хилари Клинтън – номинирана за президент от демократите, че са отговорни за изострянето на напрежението в Близкия изток и за възхода на терористичната групировка "Ислямска държава", предаде ТАСС.

Тръмп обясни, че от самото начало е бил против войната в Ирак, която напълно е дестабилизирала положението в региона.

Той обвини още Обама, че при неговото управление "американските военачалници са били сведени до кръгли нули и са престанали да се стремят към успех". Милиардерът се закани да уволни някои от тях, ако спечели президентските избори през ноември и добави, че има собствен план за разгром на "Ислямска държава".

В същото време Тръмп щял да даде 30 дни на военните, за да изготвят план за борба с ИДИЛ. След което рязко разкритикува ръководството въоръжените сили, заявявайки, че вероятно ще го смени "с други генерали".

Тръмп обеща да увеличи с десетки милиарди военните разходи и очерта планове за голямо увеличаване на числеността на военнослужещите на активна служба, повече кораби, подводници и бойни самолети, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. САЩ сега харчат за военни нужди над 600 млрд. долара годишно - повече от следващите ги в списъка седем страни, взети заедно, отбелязва АП.

Междувременно вчера около 90 американски генерали и адмирали от резерва обявиха в открито писмо подкрепата си за Тръмп като президент.

"Изборите през 2016 г. предлагат на американците отдавна назрялата възможност да се коригира курсът на нашата политика в областта на националната сигурност. Ние вярваме, че такива промени може да донесе само този, който не носи отговорност за разрушаването на нашите въоръжени сили и за възникването на заплахите, с които се сблъсква нашата страна. Враговете на нашата страна укрепнаха, почувствали слабост и нерешителност във Вашингтон, а също и възможности за агресия в наша вреда и във вреда на други свободолюбиви държави. Именно затова ние подкрепяме Доналд Тръмп и неговата решимост да възстанови въоръжените сили, да защити нашите граници, да победи нашите врагове ислямисти и да възстанови законността и реда в страната", се казва в писмото на генералите, цитирано от ТАСС.

Водещи

Най-четени