Драстично нараснаха жертвите на атентата в Египет 24.11 | 16:46

Терористите обстрелвали и линейките, които идвали на помощ

От iNews.bg

Драстично се увеличи броят на загиналите при кървавото нападение срещу молещи се мюсюлмани в джамия на Синайския полуостров в Египет. Първоначално бе съобщено за поне 85 загинали, но след това цифрата бе коригирана на най-малко 184. От 80 на над 120 пък нараснаха ранените. Местните власти не изключват броя на жертвите да се увеличи, тъй като сред пострадалите има такива в тежко състояние.

Координираното нападение е извършено по време на петъчната молитва в селището Ер Рауд, на 30 км до Ел Ариш – столица на провинция Северен Синай, предаде БГНЕС. Терористите обградили джамията от всички страни, взривили самоделна бомба сред молещите се, а след това открили безразборна стрелба по хората. Нападателите обстрелвали и линейките, с които откарвали ранените.

Във всички болници в провинция Северен Синай е обявено извънредно положение. Армейски подразделения и полицаи провеждат операция по прочистване на района.

Във връзка с нападението президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси свика заседание на съвета за национална сигурност с участието на ръководителите на силовите ведомства. Министерството на вътрешните работи създаде специална комисия за разследване на атентата и нареди всички държавни и обществено значими учреждения да бъдат поставени под засилена охрана, включително джамии и църкви. По заповед на президента в страната е обявен тридневен траур.

Засега нито една от действащите в Египет терористични групировки не е поела отговорност за терористичния акт. На 10 април в Египет беше въведено извънредно положение, след като по-рано бяха извършени два атентата срещу християнски храмове в градовете Танта и Александрия, в резултат на които загинаха над 45 човека и над 100 бяха ранени. Тогава отговорност за атентата пое групировката "Ислямска държава".

Водещи

Най-четени