Дъблин: Лондон се отметна от договорката за граница в Ирландия 05.12 | 10:04

Не желаем такава да има нито на острова, нито с Великобритания, казва Лео Варадкар

От iNews.bg

Ирландският премиер Лео Варадкар изрази "изненада и разочарование" от Лондон, който промени договорената вече позиция за граничните споразумение по Брекзит. "Изненадан и разочарован съм, че британското правителство се е отказало от договорката, която бе постигната по-рано днес. Текстът вече беше съгласуван", заяви премиерът на пресконференция в Дъблин, предаде БГНЕС.

Той потвърди изразената вече позиция, която отхвърля появата на граници на остров Ирландия след излизането на Великобритания от ЕС: "Не желаем бариери нито между севера и юга на Ирландия, нито в Ирландско море между Ълстър (Северна Ирландия) и Великобритания. Варадкар все пак изрази надежда, че следващите дни ще бъде постигано споразумение между Брюксел и Лондон.

БГНЕС припомня изразена по-рано днес вдъхновена, но явно и прибързана реакция на председателя на Европейския съвет Доналд Туск: "Въодушевен съм след телефонния разговор с премиера на Ирландия (Лео Варадкар) за напредъка по ирландския въпрос. Приближаваме се към достатъчен напредък на декемврийския среща на ЕС", написа Туск в Туитър. 

Водещи

Най-четени