Държавите, които правят огромни харчове за военна дейност 29.10 | 07:39

САЩ, както обикновено, са лидер със зашеметяващата сума от 569 милиарда долара годишно

От Ростислава Иванова

От доста време САЩ са лидер по отношение на средствата, влагани за отбрана и сигурност. Но според последните данни други страни започват да догонват лидера.

Растящото напрежение в региона на Сирия от друга страна тласка страните в него да увеличават военната си сила. vestifinance.ru дава данни за военните бюджети на страните, които отделят най-много пари за отбрана и сигурност.

САЩ например харчат 569 милиарда долара годишно, като повечето пари отиват за военни операции, ремонт на оборудване и кадри. Но все пак това е по-малка сума от изразходваните през 2014 година 587 милиарда, сочат данни на IHS. Бюджетите си през тази година са намалили и Япония, и Бразилия.

Но Южна Корея, Великобритания и Китай са увеличили значително бюджетите си за военни нужди.

1588580

И все пак САЩ остава страната, отделяща най-много пари за военни дейности, а от седмица усилено се говори за амбициите на САЩ във военно отношение.

Американската компания за производство на оръжия Northrop Grumman вече подписа договор за конструиране на ново поколение стратегически бомбардировач за Военновъздушните сили на САЩ.

Информацията бе съобщена официално от министъра за ВВС Дебора Лий Джеймс. Според медиите цената на договора е около 80 милиарда долара – но няма официално потвърждение на тази информация.

Northrop Grumman е компанията, разработила по-рано бомбардировача B-2 за ВВС на САЩ. Новите самолети, които ще произвежда тя, както се очакваше, ще бъдат по-трудно забележими за противника, от своя предшественик Б-2, които също ползваха "стелт"-технология. Постигането на ефекта става благодарение на разработени през последните години композитни материали.

Новият бомбардировач ще може да пренася ядрени оръжия и ще има няколко модификации.

Водещи

Най-четени