ЕK представя обща методика за тестване на качеството на храните в ЕС 14.06 | 13:56

Всички продукти, предлагани в държавите членки, трябва да отговарят на един стандарт

От iNews.bg

Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия в областта на науката и знанието е разработил обща методика, която позволява на националните органи за защита на потребителите да тестват и да сравняват състава и характеристиките на хранителни продукти, продавани със сходни опаковки в целия Съюз. Методиката ще бъде представена днес по време на заседание на Форума на високо равнище за подобряване на функционирането на веригата на доставки на храни.

Тази методика допълва действията, обявени в инициативата на Комисията за нов търговски механизъм за потребителите.

Всички хранителни продукти, продавани в ЕС, трябва да отговарят на строги правила за безопасност. Националните органи, отговорни за безопасността на храните и защитата на потребителите, трябва да гарантират, че предлаганите на единния пазар хранителни продукти отговарят на съответното законодателство на ЕС.

Методиката за тестване се основава на ключови принципи като прозрачност, сравнимост, подобен подбор, вземане на проби и тестване на продуктите. Тя ще помага на националните органи да определят дали хранителните продукти се предлагат на пазара в съответствие с правото на ЕС.

Под координацията на Съвместния изследователски център лабораториите в редица държави — членки на ЕС, ще приложат сега тази методика в рамките на паневропейска кампания за тестване с цел събиране на данни относно обхвата на проблема с разликите в качеството, като първите резултати следва да са налице до края на 2018 г.

Водещи

Най-четени