ЕБВР отговори на Горанов: Само България може да оттегли Калин Митрев 08.09 | 13:59

От Европейската банка са загрижени от разкритията за "Азербайджанската пералня" и искат съпруга на Бокова да подаде оставка, пише "Гардиън"

От iNews.bg

Само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Калин Митрев - българският представител в централата в Лондон. Те могат да го отстранят или оневинят, но той е със статут, равностоен на посланик и не е служител на ЕБВР. Това съобщи лондонският в. "Гардиън", цитиран от "Дневник"

Британският вестник пише, че "доколкото ни е известно, членове на Управителния съвет от други европейски държави са загрижени от разкритията за "Азербайджанската пералня" и биха искали Митрев да подаде оставка". Но изданието не посочва източника си на тези заключения.

Под заглавие "България ще разследва твърденията за трите милиарда долара от "Азербайджанската пералня" се съобщава, че в София е започнала проверка за плащанията на Митрев.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви вчера, че се изчаква официалната позиция на банката до българското правителство, за да се оформи окончателното му решение.

"Той е номиниран от България като директор в банката и само органите й могат да предприемат съответните действия срещу него. На този етап нашата реакция ще бъде да изпратим официално писмо от правителството до президента на банката Сума Чакрабарти, в което да поискаме позицията им", заяви Горанов.

Публикациите съвпадат със започналото посещение в Баку на изпълнителния директор на ЕБВР Сума Чакрабарти, който бе приет от президента Илхан Алиев. Западните издания, участващи в разследването на "Азербайджанската афера", казват, че името на президентската двойка на Азербайджан не присъства пряко в анализираните банкови документи, но имало много косвени следи, водещи към тях.

Сума Чакрабарти обсъжда в Азербайджан последни подробности за кредит от 500 милиона долара за страната като част от финансирането на Южния газов коридор. Решението дали да бъде одобрен заемът трябва да бъде взето на заседание на борда през октомври.

Най-четени