ЕК за сканала с ТПТИ: Няма да занижим защитата за потребителите 03.05 | 07:34

Вчера гръмна скандал, след като „Гринпийс“ публикува 248 страници секретни документи по договаряното търговско споразумение, от които става ясно, че САЩ оказват натиск върху ЕС в преговорите

От iNews.bg

Европейската комисия изрази съжаление за "недоразуменията" след изтичането на поверителна информация по договора за ТПТИ, по който преговарят ЕС и САЩ. Брюксел никога не би приел да се понижи равнището му на защита на потребителите или на околната среда: "Никакво търговско споразумение на ЕС никога няма да занижи нашето равнище на защита на потребителите, сигурността на храните или пък защитата на околна среда". Това написа в блога си еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. "Търговските споразумения няма да променят нашите закони за генетично модифицираните организми или пък начините на производство на говеждо месо според критериите за пълна сигурност, или начина на защита на околната среда", подчертава тя, цитирана от АФП.

По думите й документите, публикувани вчера от неправителствената организация "Грийнпийс", не отразяват това до какво ще доведат преговорите, които се водят в момента и съжалява по този повод за "някои недоразумения".

Щефен Зайберт пък - говорител на германския канцлер Ангела Меркел, призова за "бързо приключване" на преговорите по ТПТИ,  въпреки изтичането на информация, хвърлила съмнение по сделката между ЕС и САЩ, предаде ДПА. Зайберт допълни, че изтеклите сведения за подготвяното споразумение не отразяват крайния резултат на преговорите, подчертавайки, че Германия няма да приеме сделка, която да отслаби защитата на околната среда и потребителите.

Президентът на САЩ Барак Обама също се изказа по темата. В статия, публикувана във вестник The Washington Post и цитирана от "Фокус", той заявява, че само САЩ и техните партньори по договорите, а не други страни, трябва да определят основните правила на световната търговия. Обама призовава Конгреса възможно най-скоро да одобри търговското споразумение, което предвижда създаването на зона за свободна търговия от 12 страни в региона на Азия и Тихия океан.

"Америка трябва да определя правилата. Америка трябва да взема решенията. Другите страни трябва да играят по правилата, които ще бъдат определени от САЩ и техните партньори, а не обратното", смята президентът на САЩ.

Вчера "Грийнпийс” даде пресконференеция, малко след като качи в интернет 248 страници документи по договаряното ТПТИ. Те датират от април и съдържат подробности как САЩ оказват натиск на Евросъюза да купува повече американски земеделски продукти.

Според изтеклите секретни документи, цитирани по-рано от германски медии, правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия. Освен това САЩ отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане на търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища.

Също така САЩ се противопоставяли на европейския принцип, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба, само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Вашингтон изисквал и използването на своя практика, която можела да доведе до разпространение на генетично модифицирани продукти и растения (ГМО) в Европа.

Водещи

Най-четени