ЕК започва програма за цифровизация на Западните Балкани 26.06 | 15:09

Тя ще работи за Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия

От iNews.bg

На Цифровата асамблея, която се открива днес в София, Европейската комисия стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани. С нея се цели да се подкрепи преходът на региона към цифрова икономика и да се направят достъпни за всички негови граждани ползите от цифровия преход — например ускорен икономически растеж, повече работни места и по-добри услуги.

Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, заяви: Цифровото пространство по определение няма граници, то обхваща региони и континенти. Целта на днешната Цифрова асамблея, на която даваме старта на Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, като продължаваме да следваме ясния ангажимент, заявен от лидерите на ЕС в декларацията за подкрепа, подписана в София на 17 май. Целта на събитието е да се гарантира, че гражданите на региона на Западните Балкани могат в пълна степен да се възползват от предимствата на бързото и неизбежно цифрово преобразуване на света. Участието в Програмата в областта на цифровите технологии ще гарантира, че гражданите разполагат с необходимите умения, за да посрещнат потребностите на новата икономика, и ще спомогне за модернизацията на публичната администрация, повишаването на нивото на киберсигурността, разширяването на свързаността, подобряването на стопанския климат, както и ще гарантира, че гражданите разполагат с необходимите умения, за посрещнат нуждите на новата икономика.

Комисията и министрите от шест партньори от Западните Балкани — Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Бившата Югославска република Македония и Сърбия — се ангажират да:

·         Инвестират в широколентовата свързаност;

·         Увеличават нивото на киберсигурността, доверието и цифровизирането на промишлеността

·         Укрепват цифровата икономика и общество

·         Стимулират научноизследователската дейност и иновациите

Водещи

Най-четени