ЕК иска забрана на клетките за селскостопански животни 09.09 | 12:40

Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането

От iNews.bg

Членовете на Европейската комисия взеха решение да регистрират европейска гражданска инициатива, озаглавена "Край на клетките". Заявената цел на предложената гражданска инициатива е да се сложи край на "нечовешкото отношение към селскостопанските животни", отглеждани в клетки.

Организаторите призовават Комисията да предложи законодателство за забрана на използването на: клетки за кокошки носачки, зайци, ярки, бройлери за разплод, пъдпъдъци, патици и гъски; родилни боксове за свине майки; клетки за свине майки и индивидуални боксове за телета, ако вече не са забранени.

Решението на Комисията да регистрира инициативата се отнася само до правната допустимост на предложението. На този етап Комисията все още не е анализирала неговото съдържание.

Регистрацията на тази инициатива ще се осъществи на 11 септември 2018 г. От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако в рамките на една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца.

Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да се обоснове, пише Агрозона

Водещи

Най-четени