ЕК поиска 50 хил. евро глоба на ден за Швеция 06.04 | 18:07

Причината е в неспазване на срока за транспониране на Директивата за съхранение на информация

От Ивайло Ачев

За втори път Европейската комисия се обърна към Европейския съд предвид факта, че Швеция все още не е транспонирала в законодателството си Директивата за съхранение на информация, съобщават от Брюксел.

Съгласно директивата телефонните компании и доставчиците на Интернет задължително трябва да поддържат записи на телекомуникационния трафик в случай на поискване от властите. Три години и половина след изтичане на срока, в който директивата трябваше да бъде вмъкната в законодателството на страните-членки на ЕС, Швеция все още не я е транспонирала.

Според процедурата Европейската комисия може да поиска от съда да наложи два вида наказание – цялостна глоба, която се събира след като виновната страна въведе пропуснатата норма и обхваща целия период на нарушение или дневна глоба, която се събира за всеки ден, в който директивата не е транспонирана в националното законодателство.

ЕК поиска от съда да наложи дневна глоба от 40 947 евро за периода между второто сезиране на съдебната структура и транспонирането на закона и 9 597 евро на ден между първото и второ сезиране на Европейския съд по казуса.

Водещи

Най-четени