ЕК предложи отстъпки от правилата, срещу които протестират фермерите в Европа 31.01 | 18:30

Срокът на суспендиране на вносните мита върху украинския износ ще бъде удължен

От iNews

След повече от седмица на фермерски протести в Европа, Брюксел излезе с конкретни мерки в отговор на недоволството. Европейската комисия предлага временно да бъдат отложени правилата, според които земеделците трябва да поддържат непроизводствени площи, на които да се възстанови природата, съобщава БГНЕС.

По другата спорна тема – вносът на земеделска продукция от Украйна, която според фермерите подбива техните цени, Комисията предложи мерки за ограничаване на вноса на селскостопански продукти от Украйна и по-голяма гъвкавост по отношение на правилата за необработваемите земи. Действията на Комисията са нов опит за потушаване на протестите на разгневените земеделски стопани във Франция и други държави от Европейския съюз.

Комисията заяви, че ще удължи срока на суспендиране на вносните мита върху украинския износ с още една година до юни 2025 г. Първоначално те бяха спрени през 2022 г., за да се подпомогне икономиката на Украйна след нахлуването на Русия.

Френските и белгийските земеделски стопани организираха десетки блокади на магистрали и на пътища за достъп до голямо контейнерно пристанище. Целта е да се окаже натиск върху правителствата да облекчат правилата за опазване на околната среда и да им помогнат да се защитят от нарастващите разходи и евтиния внос.

Най-четени