ЕК ще се бори с тероризма с нова директива 21.12 | 15:56

Бюрократите от Брюксел се надяват да пресекат опитите за атентати с контрол на паричните реводи

От iNews.bg

Европейската комисия предложи днес допълнителни мерки за борба с тероризма, които предвиждат изпирането на пари да бъде възприето като престъпление навсякъде в ЕС. Откриването на подозрителни финансови потоци и прекъсването на източниците на финансиране са сред начините да се предотвратят терористични нападения и престъпни дейности, се посочва в съобщението, предаде бТВ. Проследяването на финансовите потоци може да осигури на полицията изключително важна информация и ефективни лостове за разследвания, допълва ЕК.

Комисията предлага нова директива, която ще въведе правила за определянето на престъпленията и наказанията, свързани с прането на пари. С новото законодателство ще се премахнат пречките пред трансграничното съдебно и полицейско сътрудничество при разследването на такава дейност.

ЕК предлага повишен контрол на пътниците, които пресичат границите на ЕС с 10 хиляди евро у себе си или с по-големи суми. Ще бъде дадена възможност на властите да предприемат действия при по-малки пренасяни суми, ако имат подозрение за престъпна дейност.

Обхватът на митническите проверки ще се разшири и ще включва парите, изпращани в пощенски и товарни пратки, както и стоки с висока стойност, например злато, и предплатените банкови карти. Досега тези банкови карти не са обхванати от стандартната митническа декларация.

Бързото трансгранично замразяване или изземане на финансово имущество ще попречи на терористите да използват средствата си за извършването на нови нападения, според комисията. Предлага се обособяването на един-единствен правен инструмент за признаване в другите страни от ЕС на решенията за замразяване и отнемане на имущество.

Предвижда се законодателството да бъде променено, за да може трансграничното признаване на издадени решения за отнемане на имущество да включва и хора, свързани със съответния престъпник, включително когато няма осъдителна присъда за престъпника, например заради бягство или смърт.

Водещи

Най-четени