ЕС въвежда нови изисквания за повишаване на минималната заплата от 15 ноември 27.02 | 11:45

Ключова роля за постигането на достоен стандарт на живот има това да се гарантира, че минималните заплати в различните страни членки са адекватни, смятат експертите

От iNews.bg

ЕС въвежда нови изисквания за повишаване на минималната заплата от 15 ноември. Ключова роля за постигането на достоен стандарт на живот има това да се гарантира, че минималните заплати в различните страни членки са адекватни, смятат експертите. Темата в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS коментират експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и директорът на "Тристранно сътрудничество" в АИКБ Ивелин Желязков.

Капитанов каза, че в българското законодателство трябва да се направят промени преди 15 ноември. Желязков посочи, че механизмът за определяне на минималната работна заплата /МРЗ/ във всяка страна трябва да отговаря на международните стандарти и на националните особености.

Капитанов е на мнение, че държавата трябва да изготви дългосрочен план за насърчаване на колективното трудово договаряне и механизми за постоянна актуализация на МРЗ. Желязков каза, че някои групи дейности МРЗ е адекватна, но за други е проблем.

Директивата на ЕС трябва да бъде приета, категоричен е Капитанов. Според Желязков трябва да се сравняват сравними величини, за да има резлутат.

Водещи

Най-четени