ЕС готов да посредничи между опозиция и управляващи в Украйна 05.02 | 17:19

Евроблокът предоставя на страната програма за икономическа помощ

От Христина Рафаилова

Европейският съюз е готов да влезе в ролята на посредник в разговорите между управляващи и опозицията  в Украйна, за да се стигне до по-бързо излизане на кризата. Това заяви лидерът на УДАР Виталий Кличко след среща с шефа на дипломатическата служба на ЕС Катрин Аштън.

Баронесата е уверила, че Евроблокът е готов да делегира права на медиатори от най-висшите ешелони, които да бъдат арбитърът между антиправителствените сили и управляващите.  

"Някой трябва да наблюдава отстрани как върви процесът на преговорите и да регистрира всичко, за което се споразумеем, и ангажиментите, поети от двете страни", коментира от своя страна Кличко, цитиран от EurActiv. 

Преди ден опозиционният лидер обвини президента Виктор Янукович, че заема безотговорна позиция и провокира хората в страната да предприемат радикални действия. 

Същевременно съпредседателят на комитета за парламентарно сътрудничество между Украйна и ЕС Петр Порошенко съобщи, че Евроблокът е готов да предостави програма за икономическа помощ на Киев. Европейският съюз може да предложи на страната и план за реформи. 

В четвъртък ще се проведе заседание на Европарламента, на което ще се обсъжда единствено въпросът за разрешаване на кризата в Украйна. Очаква се тогава да бъде приет проект на решение и резолюция, които ще са първите стъпки за осъществяване на отношения между ЕС и Украйна.

Европейският съюз се стреми към стабилизиране на ситуацията в страната, както и към стартирането на качествено нови преговори между народа, опозицията и управляващите, стана ясно от думите на Порошенко.

На 10 февруари ще се проведе и среща на външните министри на ЕС, на която ще се обсъди украинският въпрос, както и бъдещите действия на блока спрямо Киев. 

Въпреки че Черноморската държава е разкъсвана от криза, държавният ѝ глава планира да уважи олимпиадата в Сочи. Янукович планира да присъства на откриването на зимните игри, като вероятно тогава ще проведе разговор с руския президент Владимир Путин. 

Най-четени