ЕС засилва борбата си срещу биологичните оръжия 18.07 | 17:32

Съветът на министрите одобри позицията за конференцията, но която ще се прегледа законодателството в областта

От iNews.bg

Съветът на министрите на външните работи на ЕС одобри позицията на общността по време на конференцията за преглед на Конвенцията за забраната на биологическите оръжия.

Заседанието ще се проведе в началото на декември в швейцарския град Женева, уточняват от Брюксел. Тогава ще бъде направен седмият преглед на конвенцията. 

Според одобреното решение ЕС ще се бори за затягане на режимите в конвенцията. Документът забранява производството, развитие и съхранението на биологични или токсични оръжия. На всеки пет години се прави преглед на ситуацията.

Заедно с останалите партньори ЕС ще се опита да направи Конвенцията съответстваща на глобалните предизвикателства на 21 век, се казва в изявлението на Съвета.

Конвенцията, забраняваща производството на биологични оръжия е в сила от 1975 година. Това е първият договор, забраняващ употребата на цяла категория оръжия.

Началото на документа поставят 22 държави, които се подписват под Конвенцията. Днес тя е ратифицирана от 163 държави по света. Конвенцията е подписана в изпълнение на мерките в приетия през 1925 година Женевски протокол, който пръв осъжда използването на химически оръжия.

Протоколът обаче отнася единствено срещу употребата и не третира разработката, производството и съхранението на подобни оръжия.

Водещи

Най-четени