ЕС и САЩ осъдиха арестите на руски демонстранти (ДОПЪЛНЕНА/СНИМКИ) 27.03 | 09:44

ЕК напомня на Русия за поетите ангажименти за спазване на граждански права

От iNews.bg

Европейският съюз призова властите в Русия незабавно да освободят мирните демонстранти, задържани в неделя при протестите в страната срещу корупцията, предаде БНР. Припомняме, че основният опозиционен политически опонент на президента Владимир Путин – Алексей Навални и последователите му в цялата страна протестираха вчера срещу корупцията във властта, скандирайки "Крадци" и "Оставки" за Путин и премиера Дмитрий Медведев.

В разгара на демонстрациите руската милиция задържа вчера над 200 протестиращи заедно със самия Навални.

"Полицейската намеса осуети упражняването на основни права на изразяване, сдружаване и мирни протести. Тези права са залегнали в руската конституция", припомня говорител на върховния представител на ЕС по външната политика.

Брюксел настоява още правителството в Москва да спазва международно поетите си ангажименти в рамките на Съвета на Европа и ОССЕ относно гражданските права.

1883590

Съединените щати също осъдиха арестите на стотици протестиращи в Русия и ги нарекоха "обида срещу демократичните ценности". От Вашингтон призоваха правителството на Русия незабавно да освободи всички граждани, които мирно са изразили своето недоволство от корупцията в страната, предава Франс прес, цитирана от БНР.

Вчера в редица руски градове хиляди хора излязоха на протести въпреки забраната на властите. В демонстрацията в Москва участваха над 7000 души, което е рядка мобилизация в неразрешена проява, коментира АФП.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви, че САЩ са особено обезпокоени от ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

Водещи

Най-четени