ЕС не е взел окончателно решение за "Хизбула" 12.02 | 11:05

Европа иска достоверни резултати от разследването на атентата в Бургас

От Христина Рафаилова

Европейският съюз не е взел окончателно решение дали да включи "Хизбула" в списъка с терористични организации заради атентата в Бургас. Това твърди "Daily Star”, позовавайки се на ръководителя на делегацията на ЕС в Ливан Ангелина Ейхорст.

"Много е важно резултатите от работата, която е свършена, да бъдат достоверни за България, за ЕС и за тези, които бяха обвинени за терористичния акт", заявява Ейхорст.

Изданието посочва, че миналата седмица страната ни обвини двама членове на "Хизбула" за трагедията на летище "Сарафово" и това е възобновило дебата дали партията трябва да бъде обявена за терористична организация.

Европейският дипломат посочва, че ЕС гледа с изключителна сериозност на случая с убитите петима израелци в Бургас.

"Европейският съюз казва "не" на тероризма и "не" на безнаказаността. Това е сериозен случай и Европа ще работи по него. Какво ще се случи обаче, не може да се каже в момента. Трябва да имаме съгласието на 27-те държави членки, за да се обяви "Хизубла" за терористична организация", коментира още Ейхорст.

Тя добави, че тъй като за случая в Бургас се води криминално разследване, Европол ще го следи. Правораздаването също трябва да изиграе своята роля и политиците трябва да кажат своето мнение по въпроса дали "Хизбула" да бъде включена в списъка с терористични организации.

"Всяка държава членка ще изрази собствената си позиция и когато има консенсус как да действаме по-нататък, решението ще бъде оповестено", каза Ейхорст. 

Водещи

Най-четени