ЕС подпомага Сърбия с 30 млн. евро заради водния ад 25.07 | 17:25

Безвъзмездната помощ е предназначена за възстановяването на 24 общини

От Цанка Донкова

Европейският съюз ще подпомогне Сърбия с 30 млн. евро безвъзмездна помощ заради водния ад. Това стана ясно, след като ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Майкъл Девънпорт и сръбският министър за европейска интеграция Ядранка Йоксимович са подписали споразумение.

Средствата ще са отпуснати от Инструмента за предприсъединителна помощ на ЕС и ще са предназначени за възстановяването на 24 сръбски общини, пострадали от катастрофалните наводнения през май, предаде Танюг.

На пресконференция след подписването Девънпорт и Йоксимович изрази очакване Сърбия да получи и допълнителна безвъзмездна помощ от европейския Фонд за солидарност в размер от 40 до 50 милиона евро.

Според Девънпорт Сърбия ще има достъп до тези средства при условията, важащи за страни членки на съюза. Сърбия трябва да кандидатства за средства от фонда до средата на август и ще може да ги получи до края на годината, допълва БТА.

Йоксимович посочи пък, че ЕС е най-големият донор на безвъзмездна помощ за Сърбия, като уточни, че съюзът е предоставил общо между 150 и 160 милиона евро.

Поройните дъждове през май предизвикаха невиждани наводнения в Сърбия и Босна и Херцеговина. Водният ад отне живота на десетки души, а стотици останаха без домове.

Водещи

Най-четени