ЕС подценил китайското влияние на Балканите 06.03 | 16:30

Взимането на заеми от Пекин застрашава много икономики на полуострова, казва Йоханес Хан

От iNews.bg

Европейският съюз е подценил влиянието на Китай на Балканите и изрази загриженост относно заемите, отпуснати на балканските страни от Пекин. Това заяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан в интервю за "Файненшъл таймс”, предаде БГНЕС.

Той добави, че някои балкански страни взимат големи заеми от Китай за инфраструктурни проекти, които увеличават риска от дългосрочни щети за техните слаби икономики.

Китай никога не е взимал под внимание дали страната е в състояние да изплаща заемите си. И ако не може да плати, има съответен натиск за прехвърляне на собствеността върху проектите, посочи Хан.

Той добави, че европейците може да не са най-бързите, може би изискват повече от другите, но в крайна сметка са "най-лоялните партньори”.

Интервюто на Хан показва опасения, че влиянието на Пекин може да се превърне в допълнителен източник на нестабилност.

"Може би сме надценили Русия и подценихме Китай и трябва и на двете държави да им дадем правилното място”, каза Хан.

Според "Файненшъл таймс" напоследък Китай инвестира сериозно в Балканите, което е част от така наречения формат 16 плюс 1, който включва 11 държави-членки на ЕС и пет държави, които не са членки – Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.

Според данни от Центъра за стратегически международни изследвания повече от половината от 9,4 млрд. долара, инвестирани в 16 страни през 2016 и 2017 г., са предназначени за държави, които не са членки на Съюза.

Хан каза, че Чехия и Полша са станали предпазливи по отношение на китайските инвестиции след обвиненията на САЩ към китайската компания Хуауей в шпионаж, но балканските страни са привлечени от заеми и инвестиции за инфраструктурни проекти, които се отпускат с по-малко надзор.

Водещи

Най-четени