ЕС пред историческа сделка с Турция - спира бежанците срещу бързо членство в ЕС 29.11 | 18:51

„Днешният ден е исторически за присъединяването ни към Европа", заяви премиерът Давутоглу преди Срещата на лидерите в Брюксел

От iNews.bg

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу определи днешния ден като исторически за процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз. "Срещата на върха ЕС-Турция ще стане начало на нови двустранни отношения между Анкара и Брюксел", заяви Давутоглу, цитиран от ТАСС.

Турският премиер изказа благодарност за "новото начало на процеса за интеграция между ЕС и Турция". Той направи изявлението си непосредствено преди срещата в Брюксел, свикана за решаване на проблема с пресичането на мигрантските потоци от Близкия изток с помощта на Анкара. Лидерите на ЕС се надяват да подпишат споразумение с Турция за спиране на мигрантите от Сирия, Ирак и Афганистан към Европа. В замяна на това Анкара пък очаква да получи финансова помощ от Брюсел и по-тесни взаимоотношения с ЕС, като участва в свободното придвиждане на хора, стоки и капитали.

Турция очаква на днешната среща лидерите да вземат решение за отпускане на 3 млрд. евро безвъзмездна финансова помощ за бежанците, които приема на своя територия, а от октомври 2016 г. турските граждани да пътуват без визи в страните-членки.

Безвъзмездната помощ от 3 млрд. евро за бежанците от Сирия и Ирак е само първоначална, на по-късен етап и при необходимост тя ще бъде увеличена. Близо 8 млрд. долара е похарчила Турция за издръжката на над 2 млн. бежанци в рамките на 4 години, сочат официалните доклади на Анкара.

Освен това Турция ще може да участва в лидерските срещи веднъж годишно. Анкара се надява още до края на тази година да отвори една глава от преговорите за присъединителния процес, а през първите три месеца на 2016 г. - и всички останали.

Пак преди началото на днешната среща председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че "Шенгел ще се превърне в минало, ако не се гарантира надеждна защита на външните граници на ЕС".

"Ако не защитаваме по-добре външните граници, Шенген много скоро ще се превърне в минало", каза той, цитиран от Хина и БГНЕС. Той изрази надеждата си, че лидерите на 28-те страни-членки и Турция ще намерят решение на мигрантската криза.

 

"Не трябва обаче да бъдем наивни и да смятаме, че Турция е единственият ключ за разрешаването на кризата. Нашата най-голяма отговорност е да защитим външните ни граници", каза Туск. И посочи, че от Турция се очаква да регистрира всички мигранти, да подобри бреговата си охрана и сътрудничеството си със своите съседки, членки на ЕС - България и Гърция, за предотвратяване на нелегалната миграция по сухопътните граници.

Очаквам да постигнем споразумение с Турция, което да доведе до значително намаляване на бежанския поток към Европа, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Гърция, която е сред противниците на турското членство в ЕС, този път очаква конструктивно сътрудничество, заяви премиерът Алексис Ципрас: "Уверен съм, че можем да направим важни стъпки в процеса по присъединяване. Но трябва да сме сигурни, че Турция ще направи онова, което се иска от нея за намаляване потока от мигранти, който е безпрецедентен от Втората световна война насам", посочи той.

 

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерин заяви, че Турция трябва да направи повече за демократичните права, свободата на словото и преговорите с кюрдите.

Водещи

Най-четени