ЕС размаха пръст на Русия и Украйна 13.04 | 17:39

Европа настоя Москва да спре опитите за дестабилизация на Украйна

От iNews.bg

Европа е притеснена от събитията в Украйна. Европейският съюз настоя Русия да спре опитите за дестабилизация на Украйна и прикани украинските власти да проявяват сдържаност в операциите за възстановяване на реда.

Върховният представител за външната политика и сигурност на ЕС Катрин Аштън заяви в комюнике, че е силно разтревожена от действията на въоръжени групи сепаратисти в различни градове на източна Украйна. Тя за пореден път прикани Москва да зачита териториалната цялост на Украйна, да изтегли войските си, струпани близо до границата, както и да прекрати всякакви действия за дестабилизирането на страната.

Катрин Аштън обаче не размаха пръст само на Русия. Тя прикани украинските власти и занапред да показват сдържаност в опитите да възстановят авторитета си.

Аштън изрази надежда, че предвидената за 17 април среща в Женева с държавния секретар на САЩ Джон Кери и министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров и на Украйна Андрей Дещица ще помогне за стабилизиране на ситуацията.

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС се събират в понеделник в Люксембург, за да уточнят евентуалните стъпки във връзка с нарасналото напрежение и да направят оценка на последиците от заплахата на Русия да прекъсне газовите доставки за Украйна. България ще бъде представена от министър Кристиан Вигенин.

В рамките на заседанието ще бъдат обсъдени още резултатите от срещите на върха ЕС-САЩ и ЕС-Африка, както и от президентските избори в Афганистан. В продължение на разговорите от февруари и март се предвижда задълбочена дискусия за стратегическия подход на ЕС спрямо Босна и Херцеговина.

Външните министри ще обменят мнения за възможностите за продължаване на политическия процес в Сирия и свикването на Женева-3, както и относно въпроса с хуманитарния достъп и напредъка в унищожаването на сирийските химически оръжия.

Водещи

Най-четени