ЕС решава през май заслужава ли Турция безвизов режим 20.04 | 21:42

Брюксел гледа под лупа дали Анкара изпълнява споразумението за бежанците

От iNews.bg

Европейският съюз ще реши през следващия месец дали Турция е направила достатъчно в рамките на сделката за решаване на миграционната криза, за да получи безвизово пътуване в блока, както бе договорено в рамките на пакта. Това обяви Европейската комисия в сряда, цитирана от AFP.

Комисията уточни, че ще представи своя доклад за либерализация на визите за Турция на 4 май. "И ако Анкара предприеме необходимите мерки, за да отговори на останалите критерии, докладът ще бъде придружен от законодателно предложение за включване на Турция към списъка на страните, за които ЕС не изисква визи", се казва в доклад, посветен на споразумението от 18 март.

Турция трябва да изпълни всички критерии за безвизови пътувания в Европа, каза високопоставен представител на Европейския съюз, след като вчера Анкара заплаши да се оттегли от споразумениетоза мигрантите, ако Брюксел не облекчи правилата за пътуванията за турските граждани, предаде Reuters, цитирана от Фокус.

 

Председателят а ЕК Жан-Клод Юнкер заяви вчера пред сесията на ПАСЕ, че ЕС се надява на Турция за сделката. По думите му Анкара вече допринася за намаляването на потока от мигранти и бежанци през Егейско море в Гърция.

"Като част от споразумението ние работим за либерализирането на визите за турски граждани. Турция трябва да изпълни всички останали условия", предупреди обаче Юнкер. "Либерализирането на визите е въпрос на критерии, а те няма да бъдат занижени в случая на Турция", отсече председателят на ЕК.

Водещи

Най-четени