ЕС ще плаща на Македония и Сърбия да задържат мигрантите 02.02 | 16:23

Средствата ще са от Европейския бежански фонд за страните от Близия изток

От Ростислава Иванова

Европейският съюз е готов да плаща на Сърбия и Мекедония, за да задържат и дадат убежище на част от пристигащите на контитента бежанци, вчесто да продължават към Германия и Скандинавските страни. "Европейският регионален фонд, създаден през декември 2014 г. заради сирийската криза, може да се използва и за Македония и Сърбия", обяви официален представител на ЕС, цитиран от сайта euractiv.

Бежанският фонд на ЕС е предназначен за Сирия, Ливан, Турция, Йордания и Ирак, за да се погрижат и задържат на своя територия мигрантите.

"Фондът, разполагащ с 650 млн. евро, се използват за подпомагане на бежанците, главно за да остават те там, където са, но най-вече в Йордания и Ливан. Но ние ще започнем да действаме и в Западните Балкани за онези бежанци, които са примерно в Македония и Сърбия", уточнява представителят на Брюксел.

На 4 февруари в Лондон се открива международна конференция за Сирия. "Европейският съюз ще играе основна роля на тази конференция, защото ние можем и сме длъжни да го направим. Гражданската война в Сирия засегна ЕС чрез мигрантската криза и терористичните атаки", изтъкна представителят на ЕС.

 

 

Най-четени