ЕС ще реши въпроса с имигрантите до 2016 22.07 | 16:13

Жан-Клод Юнкер е разочарован от разговорите за имигрантски квоти

От Ралица Илиева

Моментът на истината за решаването на имиграционната криза в ЕС ще настъпи през 2016 година, когато Европейската комисия и Европейският парламент ще подготвят на законодателно равнище квотната система за разпределение на имигранти, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер за Le Soir.

Юнкер подчерта, че е разочарован от серията министерски срещи по проблема за разпределението на имигрантите- предимно от Северна Африка- на територията на ЕС. Последната среща се състоя на 20 юли и приключи с размито обещание да бъдат приети в Европа над 55 хиляди души.

"Аз съм разочарован от резултатите, макар, че съм доволен , че за основа на решението на министрите бе взето предложението на ЕК", заяви Юнкер , като напомни, че ЕК е предлагала да се въведе задължителна квотна система за прием на имигранти, а министрите, запазвайки идеята за такава система, са я заменили за доброволен принцип на разпределение.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи взе официално решение още в началото на седмицата имигрантите, пристигнали от Еритрея и Сирия в Гърция и Италия да става на доброволен принцип.

Водещи

Най-четени