ЕС ще създава свои безпилотни самолети и система за киберотбрана 20.12 | 10:32

Страните в Европа се договориха за съвместно укрепване на сигурността

От Елица Елефтерова

Европейският съюз ще създава собствени върхови технологии за милиарди евро, включващи безпилотни наблюдателни самолети, ново поколение сателитни комуникации и системи за киберотбрана.

За това се договориха тази нощ държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки на съюза. Те постигнаха принципна договореност за по-близко партньорство за укрепване на сигурността и отбранителната индустрия в Европа, съобщава БНР. В заседанието на лидерите от ЕС участва и българският премиер Пламен Орешарски.

"Европа има нужда от силна и надеждна политика на отбрана и сигурност, за да може да играе пълноценно своята роля на световната сцена. Тя трябва да бъде подкрепена от конкурентен и ефективен отбранителен сектор", заяви председателят на еврокомисията Жозе Барозу.

Снощи Европейският съвет даде политическа подкрепа за създаването на общ механизъм за закриване и оздравяване на банки, който ще дооформи бъдещия банков съюз. Законодателната рамка за него може да бъде факт преди европейските избори, подчерта председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Повече по темата четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени