Евакуират 12 000 от индонезийските острови, ударени от цунамито 24.12 | 17:02

Загиналите по последни данни са 334, ранените – близо 1000

От iNews.bg

Масови евакуации са предприети по крайбрежието на индонезийските острови Ява и Суматра, които бяха залети вчера от внезапна вълна цунами. Агенция Ройтерс съобщава за 12 000 местни жители, принудени да напуснат домовете си. 

По последни данни жертвите на бедствието са 334, ранени са близо 1000 души, десетки остават в неизвестност. Очаква се броят на загиналите да нараства с постъпването на нова информация от засегнатите райони, предаде БНР

Изригването на вулкан, а не земетресение е причина за вълната цунами в Индонезия, съобщиха от агенцията по метеорология, климатология и геофизика на страната. 

За най-тежко пострадал засега се смята район на западния бряг на остров Ява, но спасителните екипи все още не могат да достигнат до всички засегнати места, защото пътищата към тях са блокирани. 

Системата за предупреждение в Индонезия разпознава само потенциални вълни цунами, предизвикани от земетресения, а не такива, които са в резултат от подводни земни свличания или вулканични изригвания. Това се посочва като причина да не е било издадено предупреждение за опасност в засегнатите райони.

Това е второто опустошително цунами в Индонезия за тази година. През септември на остров Сулавеси загинаха над 2000 души.

Водещи

Най-четени