Евразийският съюз се роди 29.05 | 13:30

Путин, Лукашенко и Назарабаев подписаха договора за създаването му

От iNews.bg

Евразийският съюз между Русия, Беларус и Казахстан е вече факт. Президентите на трите страни Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарабаев подписаха договора за създаването му, информира УНИАН.

След парафирането Назарбаев коментира, че контрактът е само икономически и по никакъв начин не засяга въпроса за независимостта на държавите, включени в съюза. 

Договорът се състои от две части. Първата съдържа стратегическите цели и задачи на евразийската интеграция. В нея се дефинира и правовият статут на съюза като международна организация. 

Основните принципи на дейността му са сътрудничеството на взаимоизгодна основа с цел сближаване на трите икономики, както и хармоничното им развитие и засилването на конкурентоспособността.

С документа се определят и основните структури на съюза – Висш евразийски икономически съвет, в който ще влизат президентите на страните членки, Евразийски междуправителствен съвет, който ще действа на ниво премиери. Също така ще има Евразийска икономическа комисия и съд. 

Във втората част са разписани механизмите за сътрудничество, както и конкретни ангажименти за интегрирането на отделни отрасли. Според нея държавите ще имат единна политика в областта на транспорта, промишлеността, както и координация на селскостопанската сфера. Разписани са и основните принципи за защита на конкуренцията и антимонополната политика.

Също така са очертани стъпки за създаване на общ финансов пазар и стокообмен, както и за гарантирането на ефективна защита на правата на потребителите на финансови услуги. Договорът съдържа разпоредби за поетапно интегриране на енергийните пазари и координацията на дейностите в електричество, газ, петрол и петролни продукти.

Очаква се Евразийският съюз да заработи от следващата година. Дотогава контрактът трябва да бъде ратифициран от парламентите на трите страни. 

Водещи

Най-четени