Евродепутатите разпитват Юнкер и Туск за мигрантската кризса 03.07 | 17:12

Двамата ще дадат отчет за споразуменията на последния Съвет на ЕС, председателстван от България

От iNews.bg

Евродепутатите ще оценят решенията от Срещата на върха по въпросите на миграцията и убежището с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер днес в 17.00 ч. българско време.

На 28 и 29 юни Европейският съвет постигна съгласие за създаване на "контролирани центрове" в границите на ЕС, където току-що пристигнали мигранти и търсещи убежище могат да останат, докато статутът им бъде изяснен.

Лидерите също така се споразумяха за спешната нужда от постигане на консенсус по отношение на реформата на Регламента от Дъблин. Парламентът чака от ноември 2017 г. държавите членки на ЕС да се споразумеят относно позицията си по това ключово досие за преразглеждане на Общата европейска система за убежище, за да могат да започнат междуинституционалните преговори.

Други теми от Срещата на върха, които вероятно ще бъдат повдигнати в пленарната зала, са задълбочаването на Икономическия и паричен съюз, търговските конфликти със САЩ, следващият бюджет на ЕС, преговорите по Брекзит и сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната на ЕС.

Водещи

Най-четени