Европа не се разбра за бежанците 05.09 | 19:03

След два дни преговори външните министри на ЕС не постигнаха консенсус

От iNews.bg

Европейските първи дипломати не успяха да намерят изход от кризата с бежанците. След двудневната среща в Люксембург те не успяха да постигнат единодушие как страните членки да действат по отношение на засилващия се бежански поток от Близкия Изток и Северна Африка. Външните министри на 28-те не намериха консенсусен вариант за обща позиция по проблемите. Според едни трябва да се приложат по-строги мерки за контрол по границите на ЕС и дори извън тях. Според други пък вниманието на общността трябва да бъде насочено по-скоро към вече влезлите на територията на общността.

От една страна застанаха държавите, които настояват за затягане на контрола по границите на ЕС и борбата с трафикантите, другите защитаваха позицията за въвеждане на задължителните квоти за прием на бежанци, съобщи БНР. В крайна сметка на срещата бяха поставени пет основни въпроса, на които обаче не беше намерен отговор - как държавите логистично да ускорят и разпределят приема на бежанци; как да затегнат контрола по границите; как да се разбият мрежите на трафикантите; как да накарат съседните държави да приемат обратно нелегалните мигранти; как да се спрат войните в Либия и Сирия, които са корена на проблема.

Според върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини вече трябва да се говори само за квотите и бежанската криза, а не за проблема с влизащите в ЕС нелегални имигранти. Срещу тази теза обаче застанаха редица външни министри от Източна Европа.

Според първия дипломат на Словакия Мирослав Лайчак  не е възможно да се обсъждат квоти, след като има голям приток на бежанци. Според него първата задача на ЕС трябва да бъде подсилване на границите. Външният министър на Литва Линас Линкевичиус пък смята, че борбата с бежанската криза трябва да бъде насочена към основната причина за проблема. "Вместо до безкрайност да говорим за тези цифри, нека се заемем директно с причините”, смята той.

Според българския външен министър Даниел Митов миграционната криза не е посрещната от EС както трябва и по-скоро стимулира потоци от хора. "Дори и определени хора да имат нужда от помощ, от защита, Европа може да им предложи такава, но това не означава, че те ще останат завинаги в рамките на ЕС. На тези хора им се създава илюзия, че те могат да останат завинаги, а това не е така”, казва той пред БНР.

Външният министър на домакина Люксембург Жан Аселборн пък предложи изнасяне на центровете за регистрация на бежанци по външните граници на ЕС и дори извън тях. И даде пример с Турция, през която минават голяма част от мигрантите. "Трябва да знаем кой точно чука на вратата ни, откъде идват тези хора и какво е положението им”, смята Аселборн.

Водещи

Най-четени