Европа сама засилва нова вълна бежанци към себе си 27.09 | 17:57

Евросъюзът ще превозва мигрантите от Африка и Близкия Изток, за да не загиват в морето

От iNews.bg

Европа се готви сама да си създаде нова бежанска вълна. Поредните десетки хиляди мигранти не само ще бъдат настанени в държавите членки, а и те сами ще си ги транспортират, искат от Брюксел. А самата идея е на Еврокомисията и въпреки проблемите, които изпитва ЕС от началото на бежанската криза.

Европейският съюз планира да приеме на своя територия най-малко 50 000 бежанци директно от Африка, Близкия изток и Турция, за да може по този начин да ограничи придвижването с лодки към континента през Средиземно море. В изявление от Европейската комисия заявиха, че препоръчват "нова европейска схема за разселване, която да доведе най-малко 50 000 от най-уязвимите хора в нужда от международна закрила в Европа през следващите две години", предаде БГНЕС.

"Трябва да открием реални алтернативи на предприемането на опасните незаконни пътувания", заяви европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос. Досега ЕС е разселил 23 000 души от бежански лагери извън ЕС, най-вече от Йордания и Турция. Преместването на хора от тези държави ще продължи, но ще се постави акцент и върху приемането на хора от Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия, съобщават от Еврокомисията.

"Това ще допринесе за по-нататъшното стабилизиране на миграционните потоци през Средиземно море", които се движат основно от Либия за Италия, посочват още от Брюксел. Програмата за разселване е различна от противоречивите квоти за прием на бежанци, които вече са пристигнали на континента в Гърция и Италия и тяхното разпределение в останалите държави от общността на квотен принцип.

Водещи

Най-четени