Европарламентът изпраща делегация в Киев заради правата на българите 14.09 | 15:17

Депутатите от България и още 5 членки призоваха Порошенко да отмени репресивния закон

От iNews.bg

Български евродепутати подкрепиха отворено писмо до президента на Украйна Петро Порошенко, което призовава за налагане на вето върху новоприетия закон за образованието. Позицията, подкрепена от 38 евродепутати от 6 държави, бе изготвена в отговор на одобрените от Върховната Рада спорни текстове, налагащи ограничения върху достъпа на малцинствата в страната, в това число българското, до обучение на майчин език. Темата беше разисквана на редовната среща на българските евродепутати в Страсбург, по инициатива на евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

"Повдигнах темата пред българските евродепутати и съм благодарен на колегите ми, че активно подкрепиха инициативата. Андрей Ковачев и Филиз Хюсменова организираха широка подкрепа в техните политически групи."

В писмото, евродепутатите от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватия изразяват загриженост, че новият закон противоречи на международните ангажименти, поети от Украйна, като част от споразумението за сътрудничество с ЕС, накърнява правата на малцинствата и нагнетява етническо напрежение.

"Българските граждани в Украйна категорично не трябва да стават жертва на вътрешно и външнополитически игри в резултат от един двустранен конфликт. Общата позиция на евродепутати от шест държави-членки, с различна политическа принадлежност, е ясен сигнал, че спазването на правата на европейските граждани в Украйна се следи с внимание от Европейския парламент. Имам уверението, че въпросът ще бъде повдигат официално от делегацията на Европейския парламент, която е на мисия в Киев през следващата седмица", заяви Станишев.

Водещи