Европарламентът пръска милиони за скъпи имоти 30.11 | 17:38

Над 600 000 евро ще отидат за реновиране на къща за гости край Париж

От iNews.bg

Милиони евро пари на данъкоплатците от държавите членки смята да пръсне Европейският парламент за покупка на имоти. Институцията планира да похарчи над 600 000 евро само за реновиране и разширяване на сграда, който притежава близо до Париж, който действа като музей и конферентен център, използван от ЕП и служители на ЕС, съобщи "Политико", предаде БГНЕС.

Според документ, издаден от генералния секретар на ЕП Клаус Веле, високопоставени евродепутати се съгласили по-рано през ноември да бъдат похарчени други 364 000 евро за модернизиране на къщата на Жан Моне, един от интелектуалните бащи-основатели на ЕС. Целта е да се увеличи броят на посетителите на музея и да се превърне "Изключителния начин на мислене и преговаряне на Моне по-добре познат на младите поколения".

Но проектът има и друга част - придобиването, одобрено от водещи членове на ЕП, на парцел с площ 1300 кв. м, прилежащ към къщата на Моне. Веле е упълномощен да закупи земята. Официална оферта за парцела, която ще варира между 260 000 и 300 000 евро, ще бъде направена скоро от Парламента. Една от възможностите за използване на земята, се казва в документа, е Европарламентът да изгради "малка къща за гости", в която да бъдат приютявани гостите на конференциите.

Критици на тези действия виждат в тях елемент от амбициозната политика в областта на недвижимите имоти на Веле – която трудно би могла да бъде преглътната от европейските данъкоплатци, които се отнасят скептично по отношение на харчовете на ЕС. "След като скоро ще свърши приноса на Великобритания към бюджета, ЕС трябва да предприеме стъпки към орязване на разходите, не към увеличаването им", каза евродепутатът от Германия Бернд Кьолмел, който е говорител по бюджета на групата на европейските консерватори и реформатори. По отношение на къщата за гости Кьолмел изразил разочарование от това да гледа как ЕП "си обзавежда собствено гнездо".

По-рано тази година "Политико" съобщи, че Европарламентът планира да създаде срещу 1,9 млн. евро "Къща на гражданите", като превърне частна постройка от XIX век в "място за дискусии за европейските граждани и събития" с шест помещения. Също така "Политико" съобщи, че ЕП и Еврокомисията ще пръскат по 6 млн. евро годишно за наем на ефектната сграда "Дом на Европа" в централен Париж - и ще похарчат близо 12 млн. евро за потягане на обекта. Веле също така преценява дали да бъде обновена сградата на Европарламента в Брюксел.

Водещи

Най-четени