Европарламентът ще разследва „Азербайджанската печатница“ и Калин Митрев 06.09 | 17:04

Партията на социалистите и демократите настояват за пълно разнищване на скандала като при „Досиетата от Панама“

От iNews.bg

Партията на европейските социалисти в Европейския парламент иска пълно разследване на разкритията за т.нар. "Азербейджанска перачница". В канала, за който медии твърдят, че са изпирани близо 3 млрд. евро на властите в Баку, са замесени европейски банки, политици и отговорни лица, между които е българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие и съпруг на Ирина Бокова Калин Митрев. В тази връзка социалдемократите в Европарламента внасят искане за пълно парламентарно разследване, така както се разнищваше и скандалът, извстен като "Досиетата от Панама", предаде Нова ТВ.

"Европейците очакват банките и лицата, замесени в "Азербейджанската перачница", да понесат отговорност. Партията на социалистите и демократите ще настоява за бързо проучване и изслушване на представителите на банките и замесените политици, пред учредения вече комитет за разследване на скандала с "Досиетата от Панама”, се казва в съобщенито на политическата формация.

Координаторът на комитета за разследване на панамския скандал в Европарламента Питър Саймън допълни, че ЕП няма да толерира злоупотреби и пране на пари и ще работи за прокарването на безкомпромисни правила срещу такива измами и укриване на данъци.

"Досиетата от Панама" е най-големият финасов скандал за миналата година. Комитетът за разследване в Европарламента в момента разнищва панмския скандал, в който са замесени световни лидери и много страни. През май тази година на изслушване пред Комитета бе привикан председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, за да даде разяснеия за участието на родната му страна Люксембург в Панамската схема, докато той е бил прмиер и финасов министър.

Водещи

Най-четени