Европейски индустриален гигант финансирал „Ислямска държава“ 09.12 | 13:32

Компанията "Лафарж-Холсим" предала на джихадистите $500 000, за да не пипат завода й в Сирия

От iNews.bg

Световен гигант за производство на цимент е давал огромни суми на "Ислямска държава" и други групировки, действали в Сирия. Става въпрос за компанията "Лафарж-Холсим". Тя е предала над половини милион долара на джихадистите. Целта на паричните трансфери е била бойците да не пипат завод на компанията в Сирия.

Срещу двама високопоставени ръководители от най-големия производител на цимент "Лафарж-Холсим", включително и срещу бившия изпълнителен директор на френско-швейцарската компания, бяха предявени обвинения за спонсориране на джихадистите в Сирия. Това съобщи вчера френската агенция АФП, позовавайки се на свои източници от съда, предаде БГНЕС.

Според данните на медията компанията е обвинена, че между 2013 и 2014 година е платила на "Ислямска държава” и други сирийски военни групировки повече от 500 000 долара, за да запази фабриката си в северния сирийски град Джалабия въпреки войната в страната. Сумите пък са били предавани чрез посредник.

Днес в Париж Бруно Лафонт, изпълнителен директор на компанията между 2007 и 2015 година, и бившият ръководител на сирийския клон Кристиан Харолт се явиха пред съда, където бяха обвинени за "финансиране на терористична организация” и "застрашаване на чужд живот”. Ден по-рано Ерик Олсън, поел управлението върху "Холсим” и "Лафарж” след сливането им, беше подведен под отговорност за същите обвинения.

Водещи

Най-четени