Европейският юг прави алианс срещу Вишеградската група 24.08 | 13:54

Гърция, Франция,Кипър, Италия, Португалия, Малта и Испания ще противодействат на дясната политика на групата на централноевропейските държани

От iNews.bg

Лидери на 6 държави от южна Европа са приели да участват на 9 септември на среща на високо равнище в гръцката столица, за да се обединят в противовес на политиката на строги икономии на Вишеградската четворка, съобщи гръцки правителствен източник.

На форума са поканени президентите на Франция и Кипър, министър-председателите на Италия, Португалия и Малта, и.д. премиерът на Испания. Целта на гръцкия премиер Алексис Ципрас е създаване на алианс срещу дясната политика на участниците във Вишеградската група.

Ципрас желае да използва възможностите на средиземноморските държави да влияят върху европейския дневен ред по въпроси като социалното развитие и миграционната политика.

Гръцкото правителство не случайно е насрочила срещата за деня, в който заседава Еврогрупата. "Това ще бъде сигнал – престанете натиска върху Гърция, подкрепят ни и други държави”, посочват от кабинета в Атина.

Най-четени