Евроскептиците в Германия набират скорост, АГ с над 15% одобрение 27.09 | 11:35

Подкрепата за управляващата коалиция на Меркел се е с топила с 14%

От iNews.bg

Евроскептичната дясна партия "Алтернатива за Германия" (АГ) отчете рекордно висока подкрепа на последното социологическо проучване на агенцията INSA. Тя получи 15,5% от одобрението - с 0,5% повече в сравнение с предходната седмица, показват данните, цитирани от ТАСС и БГНЕС.

В същото време управляващият съюз на канцлера Ангела Меркел – обединението на Християндемократическия съюз (ХДС) и баварският Християнсоциален съюз (ХСС), запази резултатите си с 30% одобрение. Подкрепата за коалиционния партньор на Меркел – Социалдемократическата партия, обаче е намаляла с 1%, падайни на 21%. Също толкова подкрепа са загубили и Зелените - 10%.

Малко по-добре се е представила партията "Ди Линке", която след покачване с 1% изпревари Зелените и вече е с 11% одобрение. Свободната демократична партия също е увеличила подкрепата си, достигайки 7%, което автоматично би я вкарало в Бундестага.

Следващите избори за парламент и канцлер ще се проведат през 2017 г. В сравнение с резултатите от предишното гласуване подкрепата за блока на Меркел се е свила с 14%. Това до голяма степен се дължи на политиката на канцлера за отворени врати спрямо бежанците и мигрантите от Близкия изток, Азия и Африка, които дойдоха в страната през изминалата година.

Негативно на ситуацията влияят и разногласията сред управляващите. В разгара на миграционната криза през 2015 г. лидерът на ХСС Хорст Зеехофер заплаши Меркел със строги последствия, ако не промени позицията си за приемане на бежанци.

Този месец се проведоха избори за два местни парламента, които нанесоха силен удар върху партията на Меркел. На тези в провинция Мекленбург-Предна Померания АГ получи повече подкрепа от съюза на ХДС и ХСС. Сходни бяха резултатите им и на местния вот в Берлин, където преднината на блока на канцлера беше само с 2%.

Водещи

Най-четени