Евросъюзът и Иран подчертаха подкрепата си за ядрената сделка 20.05 | 11:17

Брюксел и Техерен ще създадат работна група за защита на договора

От iNews.bg

Европейският съюз и Иран се споразумяха за създаване на съвместна работна група, която ще се занимава с въпросите на търговията с нефт. Това съобши еврокомисарят по енергетика Мигел Ариас Канете, предаде БГНЕС. "Смятаме да подкрепим Иран в сферата на нефтената търговия", отбеляза той. По думите му създадената група може да направи така, че населението на Иран да получи изгода от ядреното споразумение. "Това е фундаментален момент от сделката", заяви еврокомисарят.

Канете е на посещение в Иран. Той се срещна с ръководителя на иранската Организация по ядрена енергетика Али Акбар Салехи. По време на срещата Канете заяви, че ЕС и Иран са се договорили за провеждане на семинар на високо равнище за ядрено сътрудничество в края на ноември в Брюксел. Освен това Канете и Салехи потвърдиха подкрепата на ЕС и Иран за иранското ядрено споразумение, от което президентът Доналд Тръмп оттегли участие.

На 8 май Тръмп обяви, че страната му излиза от споразумението, което ограничава ядрените разработки на Иран в замяна на отмяна на санкциите на СС на ООН и едностранните санкции от страна на САЩ и ЕС. Тръмп не само заплаши, че ще върне старите ограничения, но и че ще въведе нови санкции срещу Иран. Той все пак каза, че САЩ са готови да сключат споразумение при нови условия, които Иран смята за неизпълними.

Ръководителите на Великобритания, Германия и Франция призоваха всички участници в сделката да продължат и занапред да изпълняват нейните условия. Президентът на Иран Хасан Рохани от своя страна заяви, че Техеран няма намерение да се отказва от споразумението и ще продължи да спазва поетите ангажименти.

Водещи

Най-четени