Евросъюзът с ултиматум към Facebook 27.03 | 16:32

Вера Юрова дава на социалната мрежа 2 седмици за отговор на няколко ключови въпроса

От iNews.bg

Брюксел с ултиматум към Facebook. Европейският съюз дава на социалната мрежа 2 седмици да отговори на въпросите около скандала, свързан с личните данни, които са събирани от интернет компанията. Това става ясно от копие на писмо, което е получено в АФП, предаде БНТ, цитирайки БГНЕС. Писмото е дело на европейският комисар на правосъдието Вера Юрова и е адресирано до началника на оперативната дейност на Facebook Шерил Сандбърг.

В него се пита "Какви действия ще се предприемат, за да се избегнат подобни скандали в бъдеще?”. А също така и "Има ли данни, че граждани на ЕС са били засегнати от скорошния скандал?”. Това са два от петте ключови въпроса, които задава Юрова. Друг е свързан с тях: "Ако има, то тогава как смятате да уведомите властите и потребителите за това?”. Юрова пита още дали са необходими по-строги правила за социалните медийни платформи, каквито съществуват за традиционните медии, и дали това ще промени политиката им на прозрачност към потребителите и регулаторите.

На срещата на върха в Брюксел предната седмица, лидерите на 28-те страни членки на ЕС обсъдиха злоупотребата с данни от страна на Facebook, използвани от британската фирма Cambridge Analytica, което е играло значителна роля в президентската кампания на Тръмп в САЩ. "Социалните мрежи и дигиталните платформи трябва да гарантират ясни и прозрачни практики и абсолютна защита на гражданите по отношение на техните лични данни” се казва в официалното изявление. "Европейското и националното законодателство трябва да бъдат уважавани и прилагани”.

Европейските лидери ще продължат да обсъждат проблемите с личните данни на потребителите на предстоящата среща на върха в София през май. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни покани собственика на Facebook Марк Зукърбърг в ЕП.

Водещи

Най-четени